Aydaki Kratere Adını Veren Kadın

Son günlerin  ilginç konularından biri olan ayın yüzünde oluşmuş çukurlara krater deniyor ve NASA  özellikle bilim dünyasında emeği geçen insanların adını kraterlere veriyor. Bu bilim emekçilerinden biri hem ismiyle hem de yaşam öyküsüyle dikkati çekiyor.

krater

krater

Aydaki kratere adını veren kadın  Rus matematikçi Sofya Kovalevskaya aynı zamanda bir romancı. Aydaki kratere isminin verilmesinin yanında 2013 yılında Nobel Edebiyat Ödülü kazanan bir başka kadın, Kanada’lı Alice Munro yazdığı  öykülerden birinde onun hayat hikayesini anlatır.

Dahisin Ama Kadınsın

1850 yılında Moskova’da doğan Sofia’nın bir matematik dahisi olduğu çocukken belli oldu. 12 yaşındayken kendi kendine trigonometriyi öğrenmişti bile. Ama o yıllarda üniversiteler kadınları kabul etmiyordu, kocaları izin vermek zorundaydı. Sofya sahte bir evlilik yapıp İsveç’e gitti ve Kuzey Avrupa’da bir üniversitede tam profesörlük unvanı alan ilk kadın oldu.

Sofya Kovalevskaya

Sofya Kovalevskaya

Söylemesi bile zor olan difransiyel hesapları üzerine uzmandı ve gene bir matematik dergisinde editör olarak çalışan ilk kadındı. Aynı zamanda bir romancıydı, zamanın ünlü Rus yazarları dostlarıydı. Nihilist etkideydi ve yazdığı romanlardan birine de Nihilist Kız adını vermişti. Fakat ömrü çok kısa oldu.

Aydaki kratere adını veren kadın henüz 41 yaşındayken başta kimsenin umursamadığı bir soğuk algınlığının ilerlemesi sonucu, zaatürreden öldü. Şimdi ismi aydaki bir kraterde yaşıyor. Bir başka usta kadın yazar olan Alice Munro bütün bunları çok akıcı bir üslupla Aşırı Mutluluk adlı öyküsünde anlattı. Yazarın Bazı Kadınlar isimli kitabında okuyabilirsiniz.

 

 
 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 . Tüm Hakları Saklıdır.