Gebelikte Yapılan Amniyosentez Testi Nedir?
Gebelik, anne adayı için heyecan verici ve keyifli bir zaman olmalıdır. Bazı ender durumlarda, komplikasyonlar meydana gelir ve bebeğin bir ya da birkaç doğum kusuru olabilir. Neyse ki, modern tıp, çeşitli komplikasyonlarla doğacak bebeklere çeşitli teşhis testlerinin yapılabilmesi için gelişmiş durumda. Böyle bir tanı testinden biri amniyosentezdir.
Amniyosentez, gebe kadınlarda genetik ve kromozomsal anormallikleri (doğum kusurları) belirlemek için amniyotik sıvının test için anne rahminden alındığı tanısal bir işlemdir. Doktorlar bu riski üçlü test, aile öyküsü ve anne yaşı gibi bazı laboratuar bulgularını dikkate alarak belirler. Tespit edilebilecek bazı yaygın durumlar; Down sendromu (trisomi 21), kistik fibroz ve nöral tüp defektlerini içerir.
Amniyosentez İşlemi Nasıl Yapılır?
Amniyosentez, lokal anestezi altında bir hastanede yapılabilir. Hekim, az miktarda amniyotik sıvı elde etmek için karın içinden uterusa ince bir iğne batırır. Akışkandan elde edilen hücreler bir laboratuarda büyütülür ve sonra analiz edilir. Bu test, genellikle gebeliğin 14. ve 20. haftaları arasında yapılır. Sonuçlar oldukça kesindir (% 98-99) ve genellikle bebeğin yüksek bir risk altında olması durumunda, doğum uzmanları tarafından önerilir.