Sindirim Sistemi Nasıl Çalışır?

Sadece yiyecekleri sindirmek gibi bir görevi olduğu düşünülen sindirim sistemi aslında vücudun en önemli sistemlerinden biri. Yaşamın devamı için vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin, yağ, protein ve mineralleri enjekte eden sindirim sistemi aslında vücudun hastalıklardan korunmasını da sağlıyor. Peki, sindirim sistemi nasıl çalışır ve hangi organlara ihtiyaç duyar?

Sindirim Sisteminin Çalışma Şekli

Vücuda herhangi bir yiyecek ya da içecek alındığında sindirim sisteminin görevi de başlar. Görevini yerine getiriken ağız, tükürük salgısı, diş, yutak, yemek borusu, ince ve kalın bağırsak, mide ve anüs sindirim sistemini oluşturduğu için tüm bu organlara ihtiyaç duyar. Aynı zamanda karaciğer ve pankreas da sindirim sistemine yardımcı olur. Ağızdan dişlerle parçalara ayrılan yiyecekler, o esnada salgılanan tükürük salgısı ile uyutulmaya hazır bir yumuşaklığa kavuşur.

Yumuşayan gıdalar yutak borusundan geçer ve mideye ulaşır. Mideye gıda ulaştığında mide öz suyu salgılanmaya başlar. Mide öz suyu da sindirim sisteminin önemli unsurlarından biri. Bu öz su ile yiyecekler proteinlerine ayrılır ve kimyasal bir sindirim işlevi gerçekleştirilmiş olur. Ağız ve dişler ile parçalara ayrılan yiyecekler midede daha da küçük parçalara ayrılır ve ince bağırsağın da yardımı ile kana karışır. Bir anlamda ince bağırsağın görevi protein, karbonhidrat ve proteini kana enjekte etmek.

Mideye ulaşan su ile mineraller ise mide tarafından kalın bağırsağa gönderilir. Vücut tarafından kullanılmayan diğer parçalar ise anüse gönderilir. Sindirim sistemi bu şekilde çalışır. Herhangi bir aksaklık durumunda ise sindirim sistemine dahil olan organlarla alakalı çeşitli sıkıntılar yaşanabilir. Rahatsızlık durumunda gastroenteroloji birimi teşhis ve tedaviyi gerçekleştirir. Genellikle sindirim sistemi problemlerinde mide ya da bağırsaklar ile ilgili sorun yaşanır. Ağrı gibi durumlarda derhal hekime başvurulması gerekir.

 

Etiketler: , , ,

 
 
 
 
 
 

Copyright © 2024 . Tüm Hakları Saklıdır.