Uyku Apnesi Nedir?
Gün içerisinde sürekli yorgun hissetmekten depresyona, kilo almaktan aşırı sinirli olmaya kadar yaşanan pek çok durumun sebebi uyku apnesi olabiliyor. Üstelik bu durumu yaşayanların sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Peki, uyku apnesi nedir ve belirtileri nelerdir? Kimler uyku apnesi yaşadığını düşünmeli ve hemen bir hekime müracaat etmeli? İşte bu rahatsızlığa sair merak edilenler…
Uyku Apnesi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bu rahatsızlık uykuda yaşandığından kişinin kendisi tarafından fark edilemeyen belirtiler de olabiliyor. Bunların başında gelen düzeniz solunumdur. Geceleri uyku halindeyken ani ve kısa süreli solunum durmaları, gürültülü horlama, iç çekme davranışı en sık görülen belirtiler arasında yer alır.
Özellikle horlama; uyku apnesi yaşamayan kişilerde sırt üstü yatarken görülür. Fakat bu problemi yaşayanlar hangi pozisyonda yatarlarsa yatsınlar sıklıkla gürültülü horlama yaşarlar. Bu nedenle horlama uyku apnesini ayırt edebilecek güzel bir veri olabiliyor. Hastalar elleri ve kollarını uykudayken sıklıkla hareket ettirme gereği duyar.
Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle hastaya teşhis konulması gerekir. Sonrasında KBB uzmanı tarafından hastanın bir kontrolden geçirilmesi gerekir. Anatomik bir bozukluk mevcut ise düzeltilmesi için tedaviye başlanabilir. Ancak uyku apnesinin tek başına bir cerrahi tedavisi maalesef yok. İlaç ile de tedavi edilebilen bir rahatsızlık değil. Sadece CPAP cihazı kullanılarak bir tedavi uygulanabiliyor.
Cihaz ile hastaya hava basıncı uygulanıyor ve bu esnada uykusunda üst hava yollarının açık kalması amaçlanıyor. Cihaz kullanılarak uygulanan bu tedavi etkisini birkaç gün içerisinde gösterebiliyor. Düzenli olarak cihaz ile hava basıncı alınması da mümkün olabiliyor.
Uyku Apnesi Nelere Sebep Olabilir?
- Kalp krizi
- Kalp büyümesi
- Hipertansiyon
- Aşırı yorgunluk
- İktidarsızlık
- Aşırı kilo alma
- Depresyon
- Sık idrara çıkma
- Uykuda aşırı terleme